לעיתים, אנשים שרק מתחילים לגדל דגים מביטים על האקווריום כמכלול שלם, וכשהם ניגשים ליצור אחד כזה לעצמם, לא מבינים מה חסר כדי ליצור תמונה יפה. התשובה תהיה פעמים רבות – צמחיה. לא קל ליצור אקווריום עם צמחיה שכן יש מספר רב של גורמים בהם צריך להתחשב, לכן אקווריום כזה נחשב "אקווריום למתקדמים" – כלומר, רק לאחר שהבנתם כיצד להקים אקווריום ולשמור על הדגים באיכות חיים טובה בתוכו, מומלץ להתקדם להוספת צמחיה וקישוט. אם הגעתם לשלב שאתם מוכנים לגידול הדגים שלכם באקווריום צמחי, הנה כמה דברים שחשוב מאד שתשימו לב אליהם.

בחירת צמחייה נכונה

אם ראיתם אקווריום טבעי יפהפה מלא בצמחים בשלל סוגים, אל תלכו שולל אחר המראה. רוב הצמחים אשר שורדים מתחת למים הם בצבע ירוק בלבד, ואם ראיתם צמחים כחולים, ורודים וכתומים, רוב הסיכויים שמדובר בצמחי פלסטיק לאקווריום.

בנוסף, כאשר בוחרים צמח לאקווריום יש לקחת בחשבון את תנאי הגידול שלו ואת הציוד הנוסף אותו הוא מצריך. צמחים מסוימים ידרשו תאורה גדולה מאד כדי לשרוד, צמחים אחרים זקוקים לדישון קבוע כדי לצמוח וכן הלאה. בנוסף, יש לבחור את הצמח לפי רמת הניסיון הדרושה לגדל אותו, ויועץ בחנות הדגים יוכל לומר לכם בדיוק איזה צמח הוא צמח המתאים למתחילים ואיזה צמח מצריך ידע רב בגידול כדי לטפחו. מומלץ להתחיל בקטן ולהתנסות טרם מוציאים סכום עתק על צמחים.

בחירת דגים מתאימים

לא כל הדגים מתאימים לאקווריום טבעי ולכן יש לבחור את הדגים בקפידה רבה טרם מרכיבים אקווריום צמחיה חדש. ראשית, יש לזכור שעליכם לשלב דגים בצורה נכונה, כלומר, לבחור דגים בעלי אופי דומה, גודל דומה ועדיף אפילו כאלה המגיעים מאותו אזור בעולם על מנת ליצור הרמוניה.

השתדלו להימנע מלשלב זנים רבים של דגים.  שנית, יש לבחור דגי נקאי לאקווריום (דגים האחראים על ניקיון האקווריום והתחזוקה שלו מבפנים והם חשובים ליצירת איזון בין הצמחייה לשאר הדגים) ולבסוף – זכרו לבחור דגים שלא אוהבים לאכול את הצמחייה ושלא מעוניינים לחפור במצע האקווריום, על מנת שתוכלו לשמור על שלמות האקווריום לאורך זמן רב.