למרות שכלבים עלולים להשמין עקב בעיה רפואית או גנטית, ברוב המקרים הסיבה לכך נעוצה דווקא בהתנהגות ובאורח החיים של הבעלים. למעשה, השמנת יתר בכלבים היא תופעה מודרנית: הגידול במספר הכלבים השמנים משקף את הגידול במספר בני האדם השמנים בעולם המערבי.

מזונות עתירי קלוריות, פרסומות מהפנטות, בורותו של האדם הממוצע לגבי הרגלי תזונה בריאים וכמובן חוסר הפעילות המשווע – אלה רק חלק מהסיבות לכך. במאמר זה נספר לכם על הסיבות העיקריות לתופעה, על הסכנות הטמונות בה ועל הדרכים לפתור אותה.

הסיבות להשמנת יתר בכלבים

נטייה גנטית: ישנם סוגי כלבים המפגינים נטייה להשמנה מעצם המבנה הגנטי שלהם. למשל, בהשוואה לכלבי ציד, כלבים מגזע לברדור, ביידל, קוקר ספנייל ובסט האונד בדרך כלל יצברו בגופם יותר משקל עודף.

בעיות רפואיות: תת תפקוד של בלוטת התריס, עודף תפקוד של בלוטת יותרת הכליה וסרטן הלבלב עלולים לגרום לעודף משקל אצל כלבים.

עיקור/ סירוס: שיטות אלה מאטות את קצב חילוף החומרים של הכלב, מה שאומר שכלבים מסורסים צורכים פחות קלוריות לעומת כלבים לא מסורסים. בנוסף, כלבים מסורסים עוברים שינויים הורמונליים שמשנים את דפוסי הפעילות הגופנית שלהם (כמו שיטוטים, שמירה על טריטוריה וכדומה).

תזונה לקויה: למרות שיש כלבים שיאכלו רק כשהם רעבים באמת, רובם יאכלו בכל הזדמנות ואפילו יתחננו למנה נוספת. האכלה לא מבוקרת ולא מוגבלת של כלבכם תניב לכם כלב מרוצה ושמן במיוחד. בנוסף, לאיכות המזון יש השפעה מכרעת על משקל הכלב, ולכן יש להימנע ממזונות העתירים בקלוריות, שומנים וסוכר.

רמת פעילות נמוכה: השמנה נוצרת כאשר הגוף מאחסן יותר מדי אנרגיה בדמות שומן. התדירות שבה הכלב עוסק בפעילות ספורטיבית ומשחקים, בהתאם לגילו, לגזעו ולהרגלי בעליו, משפיעה במישרין על הרגלי צריכת הקלוריות שלו, ולפיכך על נטייתו לצבור משקל עודף. לעומת כלב מאוזן ופעיל, כלב לא פעיל שורף פחות קלוריות וסובל ממצב נפשי מעורער (שגורם לו לרצות לאכול יותר כפיצוי).

הסכנות בהשמנת יתר בכלבים

סוכרת כלבים: מחלה זו עלולה לפגום ביכולתו של הכלב לעכל סוכר בשתי דרכים: או שהלבלב אינו מסוגל להפיק מספיק אינסולין לפירוק מולקולות הסוכר, או שהגוף לא מסוגל לנצל את האינסולין המופק. כתוצאה מכך, הסוכר הגבוה בדם עלול להזין אפילו זיהומי בקטריות מזעריים שעלולים לסכן את חיי הכלב.

סרטן: בנוסף למגוון הבעיות הכרוכות במשקל עודף (כמו בעיות עיכול, ורמות גבוהות של כולסטרול ושומן בדם), לכלבים שמנים יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסרטן. כנראה שהסיבה לכך היא חלק מהחומרים המשמרים, בעיקר BHT, BHA ו-E324, הנכללים במזונות התעשייתיים למרות היותם ידועים כחומרים מסרטנים.

בעיות שלדיות: משקל עודף מעמיס על העצמות והמפרקים של הכלב. הסחוס במפרקים נשחק, וכתוצאה מכך נוצר חיכוך מכאיב בין העצמות. כלבים שמנים עלולים לסבול מבעיות גב, קשיים בקימה, בהליכה ובטיפוס במדרגות. בנוסף ככל שכלב שמן יותר, כך גדלים סיכוייו לחלות במחלות אגן ודלקת פרקים, שתיים מהבעיות השלדתיות הנפוצות ביותר בקרב כלבים בעלי משקל עודף.
במידה וכלבכם סובל מדלקת מפרקים, התייעצו עם הוטרינר המטפל לגבי מעבר לאוכל לכלבים עם בעיות מפרקים.

כך תעזרו לכלבכם להפחית משקל ביעילות ובכיף

בדיקה רפואית ומעקב וטרינרי: לפני טיפול בבעיות התנהגותיות והרגלי אכילה, חשוב לשלול סיבות רפואיות להשמנה, כמו למשל תת תפקוד של בלוטת התריס. בנוסף, יש לשקול את הכלב בתחילת תהליך ההרזייה ולהגיע לבדיקת מעקב חודשית אצל הווטרינר לשם קבלת הדרכה מקצועית לגבי כמויות המזון וסוג המזון המתאימים ביותר לצרכיו הבריאותיים של כלבכם.

פיתוח הרגלי תזונה בריאים: אתם, כבעלי הכלב, נושאים באחריות על בריאותו. לכן עליכם להקפיד לספק לכלב אוכל לכלבים מסורסים או אוכל לייט, איכותי, דל שומן ודל קלוריות שיספק את כל צרכיו התזונתיים.

בנוסף, חשוב שתתנו לכלבכם אוכל במנות קצובות ובפרקי זמן קבועים, על מנת לטפח הרגלי אכילה בריאים. יש להימנע ממתן חטיפים מזיקים כפרס על התנהגות טובה. אם ברצונכם לפנק את הכלב, מומלץ לרכוש חטיפים  לכלבים דלי קלוריות ודלי שומן, או לתת מקלות גזר או פריכיות אורז בכמות מוגבלת בלבד.

הגברת רמת הפעילות: מומלץ בחום לשלב פעילות ספורטיבית מאומצת בשגרת חייו של כלבכם. 20 דקות הליכה, שחייה בים, ריצה על משטחים רכים ומשחקים (אתכם ועם כלבים אחרים) יעזרו לכלבכם להפחית מהמשקל תוך כדי חיזוק היחסים עמכם.

לחצו כאן כדי לקרוא כמה פעמים ביום כלב צריך לאכול, מתי ובאיזו כמות.