יש להם עבר מלכותי ופרווה מפוארת, אולם הם ממש לא סנוביים! ההיפך הוא הנכון – עם אופי שובבי ומבט כובש, השיצו תמיד יהיה במרכז העניינים! לא פלא איפה שהוא הכלב הפופולרי ביותר בישראל, עם מעל ל – 35,000 שיצואים בכל רחבי הארץ.

מה הופך את הגזע לכל כך נחשק? ועל מה חשוב להקפיד במיוחד כשמגדלים שיצו? כל התשובות בכתבה שלפניכם.

שיצו בקצרה

משקל: 4-7.5 ק"ג
גובה: 20-28 ס"מ
תוחלת חיים: 10-18 שנים
תכונות אופי מרכזיות: מלא שמחת חיים, מעניק חיבה, חברותי ושובב
רמת אנרגיה: נמוכה, לרוב יסתפק בטיולים קצרים ובשאר הזמן יעדיף לבלות אתכם בבית ולישון
מסתדר עם ילדים? כן
מסתדר עם אנשים זרים? כן, אחרי שנובח עליהם קצת
מסתדר עם כלבים אחרים? בדרך כלל כן
מסתדר עם חתולים? בדרך כלל כן
מתאים לדירה? כן, גם לדירות קטנות
נובח הרבה? יחסית כן
נחשב ככלב "היפואלרגני"? כן (אם כי המינוח לא נכון. אין דבר כזה כלב "היפואלרגני", יש כלבים שמנשירים פחות פרווה ולכן פחות מעוררים תגובה אלרגית).

גזע שיצו

שיצו – עיניים מלאות הבעה ומזג שובבי

שיצו – מראה חיצוני ומאפיינים פיזיים

השיצו הוא כלב קטן (שוקל פחות מ – 7.5 ק"ג, וגובהו נמוך מ – 28 ס"מ), בעל פרווה מרשימה, פנים דחוסות ועיניים גדולות ומלאות הבעה המעניקות לו מראה אנושי.
פרוות השיצו ארוכה, דחוסה ומרשימה ומגיעה במגוון צבעים: חום-זהוב, שחור, לבן ושילובים שונים, כאשר קצה לבן של הזנב ורצועת פרווה לבנה על המצח זוכים להערכה רבה.

טיפוח קבוע של הפרווה הינו חיוני למניעת קשרים ושמירה על מראה פרווה מיטבי. בעוד שהגזע מתהדר בפרווה ארוכה וגולשת, בישראל החמה מרבית כלבי השיצו מסופרים בסגנון קצר, המתאים יותר לאקלים הישראלי וגם מקל על דרישות הטיפוח התובעניות.

מאפיין ייחודי של כלבי השיצו הוא המנשך ההפוך שלהם – הלסת התחתונה רחבה מעט יותר מהעליונה, כך שהשיניים התחתונות בולטות מהשיניים העליונות ומקנות לכלבי השיצו הבעה שובבית.

גזע שיצו מראה חיצוני

שיצו – סגנון התספורת מכתיב במידה רבה את המראה החיצוני

שיצו – טמפרמנט ואישיות

אמנם כלבי השיצו מתהדרים ברקע יוקרתי – הם גודלו במקור על ידי משפחות מלוכה סיניות בתקופת שושלת מינג, אבל הם ממש לא סנוביים! ההיפך הוא הנכון – הם ידידותיים, מלאי חיים, מסורים למשפחתם, ואוהבים לפגוש ולברך חברים וזרים כאחד. סמוך על השיצו שיצור חברים חדשים ויהיה במרכז העניינים בכל מקום שאליו ילך!

לשיצו מזג נוח במיוחד והוא בדרך כלל ידידותי לילדים, לכלבים אחרים ולחתולים. למרות אופיו השובבי השיצו הוא כלב רגוע שאוהב לישון הרבה ואינו זקוק לפריקת אנרגיה מרובה, ולכן הוא מתאים במיוחד לגידול בדירות בעיר.

גזע השיצו פותח במרוצת השנים במיוחד כדי לשמש בן לוויה ידידותי בארמונות מלכותיים, וזה בדיוק מה שהם עושים הכי טוב (אם כי לשם כך גם דירה רגילה היא די והותר).

אל תצפו מהשיצו שלכם לצוד, לרעות, להגן, או לתקוף, אולם אין טוב ממנו כדי לשבת בחיקכם ולהתפנק, וזה גם בדיוק מה שהוא הכי אוהב. הרעיון שלו לגבי הכיף האולטימטיבי לא יכלול כנראה התרוצצויות בחוץ, אלא בעיקר להיות חמוד ולהקסים אתכם בדיוק כשאתם מנסים להתרכז במשהו אחר.

בהיותם כלבי בית, כלבי שיצו דורשים פעילות גופנית מינימלית – טיולים קצרים עם בעליהם וזמן משחק בתוך הבית הם די והותר עבורם. עם זאת, ולמרות חיבתם לתנומה טובה, השיצואים הם שובבים לא קטנים וכמעט אף פעם לא יסרבו למשחק או תעלול.

השיצואים אוהבים אינטראקציה אנושית, יוצרים קשרים חזקים עם משפחותיהם ונהנים מהתכרבלות וזמן איכות עם בעליהם. הם אולי מדורגים נמוך במדד האינטליגנציה של סטנלי קורן (מקום 70 מתוך 79), המודד את יכולת הכלב ללמוד פקודות חדשות ולציית להן, אבל כשזה מגיע לאינטליגנציה רגשית אין עליהם!

כלבי שיצו בדרך כלל מסתדרים היטב עם כלבים וחיות מחמד אחרים, כמו גם עם אנשים בכל הגילאים. התנהגותם העדינה ומזגם הרגוע הופכים אותם למתאימים במיוחד לבתים עם ילדים קטנים, קשישים, חתולים ובעלי חיים אחרים.

השיצו ישמח לשחק עם ילדים, אולם חשוב להדריך אותם להיות עדינים אתו, להרים אותו רק בישיבה (למקרה שיפול) ולהיזהר במיוחד שלא להכניס בטעות ידיים לעיניו הבולטות והרגישות.

שיצו – אילוף וסוציאליזציה

למרות מזגו הנוח, השיצו יכול להיות לעתים מאוד עקשן ולכן אילוף השיצו יכול להיות חוויה משעשעת ומתסכלת בו זמנית. בזכות קסמו האישי קל לשיצו להשיג את מה שהוא רוצה, ולכן חשוב לעמוד על המשמר בתהליך האילוף ולא להיכנע לגחמותיו. במרבית המקרים כלבי השיצו מגיבים בצורה הטובה ביותר לשיטות אילוף המבוססות על חיזוק חיובי.

חשיפה נכונה בשלבי החיים המוקדמים חיונית כדי למנוע בעיות התנהגותיות אפשריות בהמשך, ולכן מומלץ שלא לאמץ גור בטרם מלאו לו 2.5-3 חודשים, אותם הוא בילה עם אמו ואחיו לשגר.

בשל הקשר החזק שלהם עם בעליהם לכלבי שיצו יש נטיה לפתח חרדת נטישה, ולכן יש לאמן אותם בפרידות מסודרות כבר מגיל צעיר. בעיית התנהגות נוספת שרווחת אצל כלבי השיצו היא חיבה מסויימת לאכילת הצואה שלהם, לכן מומלץ לצפות בשיצו ולפנות את הצואה לפני שהוא זוכה לטעום ממנה.

יש לקחת בחשבון שבשל גודלם הקטן, ייתכן שיהיה להם קשה יותר להחזיק את שלפוחית ​​השתן למשך תקופות ממושכות, לכן חשוב להגדיר לוח זמנים עקבי לטיולים בחוץ בהתאם ליכולתם הפיזית להתאפק בין טיול לטיול.

שיצו - תהליך האילוף

חשוב לעמוד על המשמר בתהליך האילוף ולא להיכנע לקסם האישי של השיצו

שיצו – תזונה

בשל גודלו הקטן, קצב חילוף החומרים של השיצו גבוה מאוד ולכן הוא רגיש להיפוגליקמיה – ירידה מסוכנת ברמת הסוכר בגוף. כדי לשמור על רמות אנרגיה מאוזנות מומלץ לתת לשיצו אוכל איכותי לכלבים קטנים, המותאם לקצב חילוף החומרים של כלבים מגזע קטן. בנוסף, מומלץ להאכיל כלבי שיצו בתדירות גבוהה – כלבים בוגרים לפחות 3 פעמים ביום, וגורים כ – 4-6 ארוחות ביום.
למידע נוסף אודות הרגלי תזונה נכונים לכלב לחצ/י כאן

השיצואים ידועים כאכלנים בררניים, ולכן מומלץ להרגיל אותם למזון יבש איכותי בשלב מוקדם ככל האפשר. אם השיצו שלך מסרב לאכול את המזון היבש מומלץ להפסיק לתת לו מעדנים לכלבים בין הארוחות (או כל נישנוש אחר), כדי שיפתח רעב ותיאבון בריא. במידת הצורך ניתן לנסות להחליף באופן הדרגתי למזון לכלבים איכותי מסוג אחר, תוך שימת לב לסימני אלרגיה.

המזון היבש של חברת סלקט הספרדית ידוע ברמת הטעימות הגבוהה שלו והוא מתאים במיוחד לכלבים בררניים. המזון של סלקט הינו בדרגת סופר פרימיום, עשוי מרכיבים טבעיים מובחרים בלבד ועונה בצורה מיטבית על כל הדרישות התזונתיות של כלבים מגזע קטן.
האוכל של סלקט זמין בשלושה טעמים: אוכל לכלבים קטנים עם כבש, אוכל לכלבים קטנים עם סלמון, אוכל לכלבים קטנים עם עוף

בשל מזגו הרגוע לשיצו יש נטיה לצבור עודף משקל ולכן חשוב להקפיד על צריכת הקלוריות של הכלב ולהגביל את כמות החטיפים היומית (משימה כמעט בלתי אפשרית לנוכח יכולותיו המופלאות של השיצו לשנורר מזון באמצעות מבט אומלל). במידה והשיצו מסורס/ מעוקרת, או אם מתחיל להצטבר משקל עודף, מומלץ לעבור לאוכל לכלבים קטנים מסורסים, בתיאום עם הוטרינר.

השיצו ידועים כבעלי קיבה רגישה, כמו גם נטיה לפתח אלרגיות למזון. לכן חשוב להאכיל אותם במזון לכלבים איכותי מלא ומאוזן, ולהיות עירניים במיוחד לסימנים של אלרגיה בכל מעבר למזון לכלבים חדש, כדוגמת: הקאות, גירודיים וגירויים בעור, שלשולים, עצירות, ירידה ברמת האנרגיה, ועוד.
לחצ/י כאן למידע מורחב אודות אלרגיות בכלבים

כאן הזמן גם להפריך מיתוס נפוץ בקרב בעלי השיצו – למרות הדעה הרווחת בקרב בעלי כלבים רבים, מזון על בסיס סלמון לא מפחית את כמות ההפרשות מהעיניים, או משנה את צבען.

שיצו – טיפוח

בתחרויות הכלבים נהוג לראות שיצואים בעלי פרווה ארוכה, משיית ומרשימה, אולם סגנון תספורת זה מצריך תחזוקה רבה הכוללת סירוק יומיומי כדי למנוע קשרים ורחצה בתדירות של כפעם בשבוע.

בישראל מרבית בעלי השיצו מעדיפים לספר את השיצו בתספורת קצרה, המתאימה לאקלים הישראלי וקלה יותר לתחזוקה. כדי לשמור על אורך הפרווה הקצר יש לספר את השיצו כל שישה עד שמונה שבועות ולהקפיד על הברשה תכופה (אך לא בהכרח יומיומית) למניעת קשרים. כאשר מברישים את פרוות השיצו, חשוב להקפיד להבריש אותה לכל עומקה עד לעור.
מומלץ להרגיל את השיצו כבר בהיותו גור לתהליך הטיפוח ולהפוך את זה לזמן איכות מהנה.

מומלץ לגזור את ציפורני השיצו מדי חודש ולבדוק את אוזניו. במידה והצטבר בהן לכלוך יש לנגב אותו בעדינות באמצעות מטלית עם מים חמימים. חשוב – אין להכניס מקל אוזניים, או כל עצם אחר, לתוך תעלת השמע של הכלב, אלא לנקות את האיזורים החיצוניים בלבד!

בשל מבנה פניו הפחוס, יש ללכלוך נטיה להצטבר גם באיזור הפה והעיניים של השיצו – במידת הצורך ניתן לנגב אותם בעזרת מטלית עם מים חמימים. כדי להגן על עיניו הבולטות והרגישות של השיצו רצוי לספר קצר את הפרווה שבאיזור העיניים, או לחילופין – לאסוף בקוקו.

כמו גזעים קטנים רבים, גם לשיצו יש נטיה לפתח בעיות שיניים עם הזמן, ולכן מומלץ להקפיד על צחצוח שיניים יומיומי עם מברשת ומשחת שיניים לכלבים, כמו גם להרגיל את השיצו לאכילת מזון יבש לכלבים התורם לשמירה על ניקיון השיניים.

שיצו – בעיות רפואיות

מרבית כלבי השיצו, המגיעים ממגדלים אחראיים, בריאים בדרך כלל. יחד עם זאת, כמו לכל גזעי הכלבים, גם לכלבי השיצו יש נטיה לפתח בעיות רפואיות מסויימות, ביניהן:

שיצו – בעיות במערכת השתן
לכלבי שיצו יש נטיה לפתח דלקות ואבנים במערכת השתן. אם השיצו שלך צריך להטיל את מימיו לעתים קרובות מהרגיל, נראה סובל במהלך הטלת השתן, או שהשתן שלו דמי, יש לקחת אותו לוטרינר לבדיקה בהקדם האפשרי.

שיצו – אלרגיות
לשיצו נטיה לסבול מאלרגיות, ולכן יש לשים לב לסימני אלרגיה כגון: גירודים, גירויים בעור והתקרחויות, בעיות בעיכול ועוד. חשוב להיות עירניים במיוחד לסימני אלרגיה בכל החלפת תזונה לסוג אוכל חדש, ולהקפיד על בחירת אוכל לכלבים איכותי עם מינימום תוספים מלאכותיים.

שיצו – בעיות עיניים
עיניו של השיצו גדולות ובולטות, ולכן רגישות במיוחד למיגוון בעיות כגון: דלקות עיניים, התפתחות כיבים על הקרנית, צמיחה חריגה של ריסים, יובש, התפתחות קטרקט ועוד. ניקוי קבוע של אזור העיניים עם מטלית לחה, ובדיקת וטרינר מיד עם הופעת הסימנים הראשוניים לגירוי, דלקת, או עכירות, יכולים לסייע במניעת בעיות חמורות.

שיצו – דלקות אוזניים
אוזניו הנפולות של השיצו יוצרות סביבה חמה ולחה, האידיאלית להתפתחות זיהומים שונים. לכן מומלץ לבדוק ולנקות את אוזניו של השיצו בתדירות של כפעם בשבוע, ולקחת אותו לבדיקת וטרינר מיד עם הופעת סימני דלקת כגון: הפרשות חריגות, ריח רע, התגרדויות תכופות או שיפשוף הראש על הקרקע, ניעור ראש תכוף, רגישות למגע באזור האוזניים, ועוד.
את ניקוי האוזניים יש לעשות באמצעות מטלית נקיה עם מים חמימים ולהקפיד לנקות רק את האזורים החיצוניים של פנים האוזן בלבד (ולא בתוך תעלת השמע).

שיצו – רגישות לחום
פניו הפחוסות של השיצו הופכים אותו לרגיש למכת חום, מכיוון שהאוויר הנשאף אינו מקורר בצורה יעילה כמו אצל סוגי כלבים בעלי אף ארוך יותר. מומלץ להשאיר את השיצו בחדר ממוזג בבית בימים חמים, ולהיות עירניים לסימני מכת חום (במיוחד בזמן טיולים או פעילות גופנית), כגון: אפאטיות, הקאות או שלשולים, חוסר שיווי משקל, נשימות שטוחות ומהירות ועוד.
למידע נוסף אודות מכת חום בכלבים לחצ/י כאן

שיצו – בעיות מפרקים
לגזע השיצו יש נטיה לדיספלזיה של הירך, או פריקה של פיקת הברך, אולם הסיכון לכך הוא לרוב נמוך כאשר רוכשים שיצו ממגדל אחראי, המפוקח על ידי ההתאחדות הישראלית לכלבנות.

הקפדה על מזון איכותי, שגרת טיפוח ופעילות גופנית סדירה (הליכות קצרות ומשחקים בבית יכולים בדרך כלל להספיק) יסייעו לשמור על רווחתו ובריאותו של השיצו שלך. יש לתת תשומת לב מיוחדת לסימנים של השמנת יתר, למשל – אם קשה לך להרגיש את צלעותיו של השיצו במישוש של האזור, ולעבור במידת הצורך למזון דל קלוריות לכלבים קטנים.

ההיסטוריה של כלבי השיצו

השיצו הינו אחד מ-14 גזעי הכלבים העתיקים ביותר, ויש עדויות לקיומו עוד מתקופת שושלת טאנג בסין (618-907 לספירה). מקור השיצו נתון במחלוקת – יש הסבורים כי הגזע פותח בטיבט ואז ניתן במתנה לשושלת המלוכה הסינית, ולחילופין יש הטוענים שמקורו בסין מהכלאה בין פקינז ולאסה אפסו.
כך או אחרת אין עוררין על כך שהשיצו היה כלב לוויה אהוב בחצרות המלוכה ומוסדות הדת הסיניים, ואף נחשב ככלב קדוש מאחר ולפי האגדה הוא ליווה את בודהה במסעותיו להארה.

אותה אגדה מספרת על "כלב אריה" קטן שליווה את בודהה במסעותיו. כאשר שודדים תקפו את בודהה שינה הכלב את צורתו לאריה זועם והניס אותם. כאות תודה, בודהה בירך את הכלב ונתן לו נשיקה על קודקוד ראשו, ומכאן הכתם הבהיר על ראשו של השיצו הידוע גם בשם "Star of Buddha"', או "Buddha's kiss".

המאפיינים העיקריים של השיצו, כפי שאנו מכירים כיום, פותחו בסין בתקופת שלטונה של הקיסרית סיקסי (1861–1908), אשר היתה ידוועה באהבתה לכלבים אלו, והוציאה לפועל תוכניות גידול נרחבות תחת השגחתם הישירה של סריסי הארמון.

לאחר מותה בשנת 1908 רוב כלבי השיצו אבדו, למעט 14 כלבים בלבד אשר היוו את הגרעין להתחדשות הגזע (כן כן, כל שיצו שאתם רואים הוא צאצא רחוק של כלבים אלו).

בשנת 1928 זוג השיצואים הראשונים הובאו לאנגליה מפקינג והמשך גם לארצות הברית. בשנת 1969, הגזע הוכר על ידי מועדון הכלבנות האמריקאי כחבר בקבוצת כלבי הצעצוע, ומאז השאר כבר היסטוריה.

כלבי שיצו – סיכום

יחסית לאחד מגזעי הכלבים העתיקים והמלכותיים ביותר, כלבי השיצו חברותיים ושובבים להפליא, ומתחברים בקלות עם כל אחד.

שיצו הינו אחת מהבחירות המוצלחות ביותר לחבר המשפחה החדש, במיוחד אם אתם גרים בדירה, או אם יש לכם בבית ילדים קטנים, או חיות מחמד אחרות.

שיצו – כדי לאלף בצורה אפקטיבית צריך לפתח עמידות למבט הכובש שלו.. בהצלחה!

למידע נוסף:
9 עובדות על שיצו מאגודת הכלבנות האמריקאית