כלבים, בדיוק כמו בני אדם, חווים קשת רגשות שלמה, בתוכה גם עצב, דכאון או מצוקה הנגרמים מעבר בעייתי וטראומטי, גידול ותנאי מחייה לא נכונים, בדידות, חרדת נטישה ועוד.

בניגוד לבני אדם, רוב הכלבים לא מפנימים את התחושות הללו בשקט אלא מבצעים כל מיני אקטים, שבדרך כלל מאד לא נעימים לנו כמגדלים, על מנת לאותת לנו שהם מרגישים לא טוב, פיזית או רגשית. אז איך מזהים שיש בעיה ואיך מטפלים בה?

בעיות התנהגות שונות

בין בעיות ההתנהגות הנפוצות נמצא:

  • הרס חפצים ורכוש בבית, המתרחש לרוב כאשר כלבים נותרים לבד ומשחיתים רכוש כתוצאה משעמום או מלחץ הנגרם מחרדת נטישה
  • תוקפנות ואגרסיביות הנגרמים מחוסר בטחון של הכלב לגבי מעמדו או חשיפה לא מספקת לגירויים בגיל צעיר
  • פחד חברתי הכולל הימנעות מבני אדם או כלבים אחרים
  • חרדת נטישה המתבטאת בעשיית צרכים בתוך הבית, לעיתים על חפצים השייכים לבעלים,
  • ועוד.

לכל בעיה יש סיבה ורגש העומד מאחוריה, ולכן גם ברוב הבעיות ניתן לטפל.

אז מה עושים?

ראשית יש לאבחן את הבעיה, לאפיין בדיוק את התנהגותו של הכלב ולנסות לזהות מאין נובעת הבעיה.

לעיתים התנהגות נובעת אך ורק משעמום ולכן יש לנסות ראשית להשאיר לכלב צעצועים לכלבים, עצמות לעיסה, או טלוויזיה דלוקה, כדי שלא ירגיש לבד, או לצמצם את השעות בהן הכלב נמצא לבד באופן רצוף.

לבעיות הנובעות משורש עמוק וחמור יותר, תוכלו להתייעץ עם מאלפים או אנשי מקצוע המתמחים בבעיות התנהגות אצל כלבים. בעלי המקצוע האלה, כמו פסיכולוגים לבני האדם, יורדים לשורש הבעיה, מגיעים אליכם הביתה כדי לצפות בהתנהגות אצל הכלב, מאבחנים אותו ונותנים לכם כלים להתמודדות קלה יותר ובטווח הרחוק – למיגור הבעיה לחלוטין.

חשוב לזכור כי כל הכלבים שונים, ומה שעבד עבור כלב אחד לא בהכרח יעבוד עבור כלב אחר, לכן מומלץ לתת לאיש המקצוע להכיר את כלבכם ולהתאים לו טיפול הנכון לו באופן אישי.