חתולים הם יצורים נקיים מטבעם, והם מקדישים לא מעט מזמנם לטיפוח פרוותם. הלשון המשוננת שלהם מאפשרת להם להסיר מפרוותם את השערות המתות, אך למרבה הצער הם אינם יכולים להיפטר מהן באמצעות יריקתן, ולכן הן נבלעות. לעתים השערות מצטברות בגופם והופכות לכדורי פרווה.

לפניכם סקירה של כל מה שאתם צריכים לדעת על הסיבות להיווצרות התופעה, על התסמינים שיעזרו לכם לזהותה וכמובן על הדרכים לטיפול ומניעה.

מדוע נוצרים כדורי הפרווה?

משקל עודף וזקנה: חתולים שמנים ומבוגרים במיוחד מנהלים אורח חיים לא פעיל ומבלים את מרבית זמנם בשינה ובטיפוח. אורח חייהם נטול הפעילות גורם להאטה בקצב חילוף החומרים, ולכן מתעכבת יציאת הפסולת (צואה, פרווה) מגופם ונוצרות חסימות.

גירויים בעור: פשפשים הם האחראיים העיקריים לתופעה, אך אין לפסול את מעורבותם של מזיקים אחרים כגון קרציות או כינים. מזיקים אלה מגרים את עורו של החתול, וכתוצאה מכך הוא יטפח את פרוותו לעתים קרובות יותר וייבלע שערות בכמויות גדולות יותר.

רמת לחץ גבוהה: תופעה זו ניכרת בעיקר בקרב חתולי בית שאינם זוכים לגירויים מבחוץ ומנהלים חיים לא פעילים. במצבי לחץ קיצוניים, חתולים עלולים ללקק את פרוותם ועורם בצורה אובססיבית, תוך כדי שהם תולשים שיער מפרוותם ויוצרים בגופם אזורים קירחים ודלקתיים. תוך זמן קצר הם בולעים שיערות רבות ונוצרים בגופם כדורי שיער. בנוסף לפתרון עניין כדורי הפרווה, חשוב מאוד לזהות את הגורם המונח ביסוד הלחץ שחווה החתול.

מתי כדורי הפרווה מסוכנים?

ישנם שלושה תסמינים עיקריים שיסייעו לכם להבחין בין כדור פרווה לא מזיק לכדור פרווה שעלול לסכן את בריאותו של חתולכם.

  1. למרות שהחתול שוב ושוב מנסה להקיא, הוא אינו מצליח להוציא את כדור הפרווה מהגוף.
  2. החתול משלשל לעתים קרובות.
  3. לאחר מקרים חוזרים של הוצאת כדורי פרווה מגופו, החתול אינו מפגין תיאבון לאוכל שלו.

קרוב לוודאי שתסמינים אלה מצביעים על כך שהגרון, הבטן או המעיים של החתול חסומים על ידי כדורי פרווה. במקרה כזה עליכם לגשת לווטרינר תכף ומיד.

כיצד ניתן לטפל בכדורי פרווה ולמנוע את היווצרותם?

ניקוי פרוות החתול: יש לוודא שהחתול שלכם נקי מסוגים שונים של מזיקים וטפילים הנדבקים לעור, כדוגמת קרציות, פשפשים, כינים וכיוצא באלה. הקפידו לחפשם על עורו של חתולכם ולהשתמש בכל התכשירים הנחוצים להרחקתם מהעור. כך תוכלו להפחית את התדירות שבה החתול ייאלץ להתנקות.

הברשת פרוות החתול: חשוב שמדי יום תקפידו להבריש את פרוות החתול באמצעות מברשת לחתולים. בדרך זו תוכלו להמריץ את זרימת הדם לעור ולחדשה.

פעילות גופנית ומשחקים: אם תקפידו לשחק עם החתול שלכם ולהפעיל אותו, אם על ידי אימוץ חתול נוסף ואם על ידי צעצועים לחתולים, אתם תוכלו לפתור את בעיית המשקל והלחץ גם יחד. פעילות גופנית תאפשר לחתול להפחית ממשקלו תוך כדי שהוא פורק את הלחצים והמתחים שהצטברו ונעשה רגוע יותר.

מזון עתיר סיבים: אם חתולכם סובל מכדורי שיער לעתים תכופות, מומלץ להעבירו לתזונה המבוססת על אוכל לחתולים עתיר סיבים, אשר משפר במידה ניכרת את הטיפול בבעיית כדורי הפרווה. לדוגמא, המזון Hairball Control מכיל סיבים המשפיעים על תהליך העיכול, מזרזים פעולת המעיים ומקדמים הוצאת השערות מהגוף עם הצואה.

על הדרך תחסכו לחתול את העבודה הקשה של הסרת את השיער המת מפרוותו ותמצמצו את הסיכויים להיווצרות כדורי פרווה בגופו.

לחצו כאן כדי לקרוא איך להרגיע חתול עצבני